Finansiering: Vad är det? Lär Dig Olika Typer Av Finansiering

Finans är en bred term som beskriver verksamhet som är kopplad till bankverksamhet, hävstångseffekt eller skuldsättning, kreditgivning, kapitalmarknader, pengar och investeringar. I grund och botten representerar ekonomi penninghantering och processen för att skaffa nödvändiga medel. Finans omfattar också övervakning, skapande och studier av pengar, bankverksamhet, krediter, investeringar, tillgångar och skulder som utgör de finansiella systemen.

Många av de grundläggande begreppen inom finansbranschen har sitt ursprung i mikro- och makroekonomiska teorier. En av de mest grundläggande teorierna är pengarnas tidsvärde, som i huvudsak innebär att en dollar i dag är värd mer än en dollar i framtiden.

Eftersom både privatpersoner, företag och offentliga organ behöver finansiering för att kunna bedriva sin verksamhet omfattar finansområdet tre huvudsakliga underkategorier: privatekonomi, företagsekonomi och offentlig (statlig) ekonomi.

Personlig ekonomi

Finansiell planering innebär att man analyserar individers nuvarande finansiella ställning för att formulera strategier för framtida behov inom ramen för finansiella begränsningar. Personlig ekonomi är specifik för en individs situation och verksamhet. Därför beror de finansiella strategierna till stor del på personens inkomster, levnadsbehov, mål och önskemål.

Individer måste till exempel spara till pensionen, vilket kräver att man sparar eller investerar tillräckligt med pengar under arbetslivet för att finansiera sina långsiktiga planer. Denna typ av beslut om ekonomisk förvaltning faller under personlig ekonomi.

Personlig ekonomi omfattar inköp av finansiella produkter som kreditkort, försäkringar, hypotekslån och olika typer av investeringar. Bankverksamhet anses också vara en del av personlig ekonomi eftersom individer använder check- och sparkonton samt betalningstjänster online eller mobilt som PayPal och Venmo.

Företagsfinansiering

Med företagsfinansiering avses den finansiella verksamheten i samband med driften av ett företag, vanligen med en avdelning eller ett institut som har till uppgift att övervaka den finansiella verksamheten.

Ett exempel på företagsfinansiering: Ett stort företag kan behöva besluta om det ska skaffa ytterligare medel genom en obligationsemission eller ett aktieerbjudande. Investeringsbanker kan ge företaget råd om sådana överväganden och hjälpa det att marknadsföra värdepapperen.

Nystartade företag kan få kapital från ängelinvesterare eller riskkapitalister i utbyte mot en procentuell andel av ägandet. Om ett företag blomstrar och bestämmer sig för att gå till börsen, kommer det att emittera aktier på en börs genom en börsintroduktion (IPO) för att få in pengar.

I andra fall kan ett företag försöka budgetera sitt kapital och bestämma vilka projekt som ska finansieras och vilka som ska läggas på is för att företaget ska kunna växa. Alla dessa typer av beslut faller under företagsfinansiering.

Offentlig finansiering

Offentlig ekonomi omfattar skatte-, utgifts-, budget- och skuldutgivningspolitik som påverkar hur en regering betalar för de tjänster den tillhandahåller allmänheten.

Den federala regeringen hjälper till att förhindra marknadsmisslyckanden genom att övervaka fördelningen av resurser, inkomstfördelningen och den ekonomiska stabiliteten. Den reguljära finansieringen säkerställs främst genom beskattning. Lån från banker, försäkringsbolag och andra nationer bidrar också till att finansiera statens utgifter.

Förutom att förvalta pengar i den dagliga verksamheten har ett regeringsorgan också sociala och skattemässiga ansvarsområden. En regering förväntas säkerställa tillräckliga sociala program för sina skattebetalande medborgare och upprätthålla en stabil ekonomi så att människor kan spara och deras pengar är säkra.

Viktiga slutsatser

  • Finansiering omfattar bankverksamhet, hävstångseffekt eller skuldsättning, kredit, kapitalmarknader, pengar, investeringar samt skapande och övervakning av finansiella system.
  • Grundläggande finansiella begrepp bygger på mikro- och makroekonomiska teorier. 
  • Finansområdet omfattar tre huvudsakliga underkategorier: privatekonomi, företagsekonomi och offentlig (statlig) ekonomi.
  • Finansiella tjänster är de processer genom vilka konsumenter och företag förvärvar finansiella varor. Den finansiella tjänstesektorn är en viktig drivkraft för en nations ekonomi.