Ska du spara dina pengar eller investera dem?

Jag arbetade en gång med en klient som var 38 år gammal, ensamstående och tjänade 100 000 dollar. Hon hade 9 000 dollar på sitt sparkonto och 112 000 dollar på sitt pensionskonto (401k), med ett månatligt bidrag på 6 % och en företagsmatchning på 4 %. Hon hade nyligen betalat av sina studieskulder, vilket gav henne ytterligare 800 dollar i slutet av varje månad.

Eftersom det totala månatliga dollarbelopp som krävdes för att uppfylla hennes finansiella mål var större än de 800 dollar per månad som hon nu hade till förfogande, hade min klient ett val att göra. Ville hon spara sina 800 dollar för resor, fylla på sin kontantkudde eller investera mer för sin pensionering nu när hon kunde se hur mycket som krävdes i månaden för att uppfylla varje mål?  

Det är därför det inte finns något universellt svar på frågan "spara eller investera". Vad du behöver, när du behöver det och hur mycket du har råd att bidra med spelar alla in i ekvationen. Som en allmän vägledning råder jag mina kunder att undersöka några nyckelmått för att avgöra om de ska spara eller investera sina pengar utifrån sina specifika omständigheter.

Vanligtvis väljer man att investera sina pengar för långsiktiga finansiella mål som pensionering eftersom man har en längre tidsram för att återhämta sig från börsens svängningar. Men om det finansiella målet är kortsiktigt, säg fem år eller mindre som det vanligtvis är för resmål, är det vanligtvis inte ett smart val att investera dina pengar, utan istället behålla dem på ett sparkonto med hög avkastning eftersom du inte skulle ha mycket tid att återhämta dig från en större nedgång. Självklart är detta också baserat på din egen unika risktolerans och din allmänna ekonomiska hälsa. 

Har du en tillräcklig kassakudde som täcker tre till sex månaders fasta utgifter? Om inte, börja spara.
Har du andra kortsiktiga mål som kräver snabb tillgång till kontanter (t.ex. reseplaner)? Om så är fallet, börja spara.
Är du på väg att nå ditt pensioneringsmål vid önskad ålder? Om inte, börja investera.
Förstår du riskerna med att investera dessa pengar för ett långsiktigt mål som pensionering? Du kanske inte kan få tillgång till dem förrän vid 59 ½ års ålder utan skatt och straffavgift, du kommer att utsättas för volatilitetsrisker osv. Är du bekväm med att vänta med att få tillgång till dina pengar för att dra nytta av sammansättningen? Om så är fallet kanske du vill börja investera.
Känner du dig bekväm med din nuvarande uppdelning av sparande och investeringar varje månad? Var känns det som om du inte klarar dig?
Den här checklistan täcker inte allt, men den är en bra början för att du ska kunna föreställa dig den framtid du vill ha, planera hur du ska ta dig dit och förbereda dig på vad det kommer att kosta dig. Som alltid är det alltid en smart väg att arbeta med din egen finansiella rådgivare för att se över din nuvarande finansiella status, framtida finansiella mål och den exakta planen för att nå dem.